Foarte multi dintre noi ii judecam si ii condamnam pe ceilalti pentru modul in care isi traiesc viata, pentru felul in care gandesc si actioneaza si ne dorim sa-i schimbam sa fie asemeni noua si sa traiasca ca noi!

De ce facem asta?

Pentru ca NU ii INTELEGEM, iar atunci cand NU intelegem un lucru, este mult mai simplu sa condamnam si sa judecam decat sa cautam sa intelegem!

Marea majoritate dintre noi nu stim sau mai degraba nu CONSTIENTIZAM ca suntem fiinte total diferite si ca fiecare gandeste si actioneaza in functie de TRECUTUL sau – de ce tipare de gandire i-au fost introduse in Mintea Subconstienta cand era copil, de catre parintii lui, de scoala, bunici, mediul in care a crescut etc, precum si de experientele sale de viata trecute, de exemplele pe care le-a avut in copilarie, de tiparele comportamentale pe care le-a vazut in copilarie etc.

Intotdeauna, mintea noastra ne determina sa actionam in prezent, raportandu-se la experientele similare din trecut! Ea intotdeauna ia o experiente de viata pe care o traim in prezent si o trece prin filtrul altei experiente asemanatoare din trecutul nostru. Deci felul in care actionam si suntem in prezent, este rezultatul trecutului nostru. Si cum fiecare avem un trecut total diferit, actionam si traim in mod diferit.

Si sa va dau si un exemplu simplu ca sa intelegeti mai bine la ce ma refer!

In urma cu ceva timp am purtat o discutie cu un om drag sufletului meu, care mi-a spus: ”Cami, mie nu-mi place sa fiu mintit pentru ca eu niciodata nu mint, tocmai de aceea nu inteleg de ce ”cutare” m-a mintit si chiar nu i-am putut tolera asta” 🙂 . I-am spus: ”te inteleg perfect, pentru ca nici mie nu-mi place minciuna si nici sa mint, dar hai sa-ti explic ceva 🙂 !

I-am explicat in felul urmator, aratandu-i paharul de suc pe care il aveam in mana si care era pe jumatate gol si i-am spus: ”dragul meu, uita-te putin la ce am in mana….ce vezi in mana mea? El mi-a spus: ”un pahar pe jumatate plin cu suc”.

Ok, i-am spus eu.  Acum o sa-ti spun ce vad eu. Eu vad un pahar pe jumatate gol 🙂 ! I-am explicat ca alti oameni ar vedea in mana mea doar un pahar, altii ar vedea doar sucul din pahar etc, etc. 🙂 …. Adica, in concluzie, ma refeream la faptul ca cu totii vedem un lucru in moduri total diferite, ca fiecare percepem realitatea in mod diferit, ca fiecare e diferit si ca traim si actionam in mod total diferit.

I-am explicat ca cel mai probabil, persoana care l-a mintit, in copilaria sa, a avut de-a face cu minciuna. Fie parintii au mintit-o, fie parintii s-au mintit intre ei, fie a vazut in mediul in care a crescut multa minciuna si astfel a preluat acest tipar comportamental ca fiind bun de aplicat si in viata sa 🙂 !

Sa cautam sa intelegem ca, oamenii sunt si actioneaza total DIFERIT de noi, pentru ca suntem total diferiti – avand un trecut diferit!

Nu caut sa justific anumite comportamente nepotrivite, ci doar va explic ca suntem total diferiti si va indrum sa cautati sa intelegeti de ce ceilalti oameni actioneaza diferit de voi si nu sa ii condamnati sau sa va tot straduiti sa-i schimbati ca sa fie si sa actioneze ca voi, sau sa suferiti din cauza lor. Ei se pot schimba cu adevarat doar atunci cand devin constienti de faptul ca tiparele lor mentale si comportamentale cu care au fost programati, nu ii servesc in mod constructiv.

Nu avem de ce sa suferim si sa ne necajim cand unii oameni fac lucruri in moduri in care noi NU le-am face. E important sa cautam sa intelegem ca suntem diferiti si ca fiecare are tiparele sale mintale si comportamentele, sa acceptam acest lucru si sa cautam sa ne insotim doar cu acei oameni care corespund tiparelor noastre si sa ne detasam de ceilalti, necriticandu-i, ci intelegand ca ei NU sunt ca noi si ca locul lor NU este in viata noastra :)!

Din pacate, nu toti am avut parte de copilarii ”fericite”, iar multi dintre noi am avut parte de exemple de urmat NU tocmai constructive. Dar, cu siguranta, cu totii putem ajunge sa constientizam ca tiparele noastre mintale si comportamentale NU ne sunt benefice si putem decide sa le schimbam cu altele mai elevate 🙂 . Dar asta e alegerea fiecaruia! Noi putem doar intelege de ce unii oameni au anumite comportamente fara a-i judeca si fara a ne stradui sa-i schimbam, investindu-ne energia in ceva ce NU ne priveste 🙂 !

.

.

Daca simti ca acest articol te-a ajutat, te invit sa-l DISTRIBUI mai departe!

Iti multumesc!

Cu mult drag,

Camelia Șerban

.

.

Daca te confrunti cu o problema si nu stii cum sa-i mai faci fata singur si simti ca ai nevoie de sprijin pentru a o depasi, daca iti doresti sa-ti imbunatatesti viata, sa scapi de suferintele tale inutile si sa inveti sa traiesti mai fericit si mai implinit, daca iti doresti sa-ti educi Mintea si sa inveti sa GANDESTI cat mai POZITIV, sa inveti sa te iubesti pe tine insuti si sa-ti cresti increderea in sine, daca te confrunti cu probleme in Relatia ta de cuplu si nu stii cum sa le depasesti sau vrei sa inveti cum sa-ti construiesti o relatie fericita, te invit sa-ti programezi o sedinta de Life-coaching (consiliere pentru dezvoltare personala) la Cabinetul meu de consiliere din Timisoara !

Pentru a-ti programa o sedinta de life-coaching la Cabinetul meu, contacteaza-ma la Nr. de telefon: 0735640840 !

.

 

.15181310_1252022464836102_4033509462907107139_n

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + six =