„Fii bine crescut cu toată lumea, dar intim cu câţiva! Şi TESTEAZĂ-I bine înainte să le oferi ÎNCREDEREA ta!”

— George Washington —

 

Am observat că foarte mulţi oameni nu prea ştiu cum stau lucrurile cu ÎNCREDEREA, tocmai de aceea ajung la atât de multe dezamăgiri şi suferinţe.

Foarte mulţi oameni cred că trebuie să acorde încredere unui om încă de la început, încă de când îl cunosc. Eu însă nu sunt de acord cu acesta abordare. Şi o să explic şi de ce!

Foarte adesea se întâmplă ca oamenii să rămână foarte dezamăgiţi de oamenii cărora le-au acordat încrederea lor. Cel mai adesea lucrul acesta se întâmplă în relaţiile de cuplu, dar şi în cele de prietenie.

Se întâmplă să întâlnim o persoană de care ne îndrăgostim orbeşte astfel încât nu îi putem vedea decât părţile bune sau doar ceea ce NOI vrem să VEDEM la ea. Aşa se întâmplă la începutul oricărei relaţii – cu toţii îl vedem pe celălalt de care ne îndrăgostim ca fiind omul ideal şi astfel îi acordăm toată încrederea noastră, crezând cu tărie că acest om nu ne va dezamăgi. Dar, după ce trece valul îndrăgostirii şi începem să vedem omul cu bune dar şi cu rele, ne simţim dezamăgiţi.

Unde mai pui că face şi lucruri prin care ne înşală încrederea pe care i-am acordat-o… şi astfel mai rămânem şi profund dezamăgiţi de el. 

Dar oare celălalt e vinovat pentru faptul că ne-a înşelat încrederea, sau noi suntem pentru că i-am acordat-o fără să aşteptăm măcar să-l cunoaştem înainte şi să vedem care îi este personalitatea, care îi sunt valorile de viaţă şi dacă toate acestea corespund cu ale noastre!

Păi, e clar că nu celălalt e de vină, măi oameni dragi, ci NOI suntem pentru că acordăm încredere oamenilor aşa pur şi simplu fără măcar să-i CUNOAŞTEM!

Şi ştiţi de ce mai suntem noi vinovaţi?… Mai suntem vinovaţi de faptul că ne aşteptăm ca ceilalţi să FIE ca NOI şi să FACĂ lucrurile ca noi, iar dacă ei nu sunt şi nu fac ca noi, atunci ne simţim TRĂDAŢI şi dezamăgiţi, simţim că ni s-a înşelat încrederea!

Dar noi oamenii suntem foarte foarte DIFERIŢI, şi fiecare ESTE şi FACE lucrurile în funcţie de experienţele lui TRECUTE de viaţă, în funcţie de traumele sale emoţionale acumulate în copilărie şi pe tot parcursul vieţii lui, de tiparele de gândire şi comportamentale pe care le-a preluat din mediul în care a crescut!

Am mai spus şi o să o repet, că noi NU suntem la fel şi că fiecare reacţionează DIFERIT la aceleaşi situaţii de viaţă, în funcţie de experienţele sale din trecut, la care creierul nostru se conectează şi apoi le asociază cu experienţa prezentă şi apoi ne determina comportamentul pe care îl avem. Deci, ţinând cont de acest lucru, e firesc ca fiecare dintre noi să FIE şi să FACĂ lucrurile într-un mod diferit.

Tocmai de aceea e absolut nevoie, ca înainte să acordaţi Încrederea voastră cuiva şi să aveţi anumite AŞTEPTĂRI de la un om, să căutaţi să-l CUNOAŞTEŢI, să vedeţi dacă REZONEAZĂ cu voi, cu experienţele voastre de viaţă, cu personalitatea şi VALORILE voastre de viaţă. Dacă nu rezonează, atunci e perfect NORMAL că omul respectiv să NU vă poată îndeplini aşteptările şi să vă dezamăgească!

Nu te aştepta că dacă tu nu minţi şi nu înşeli şi celălalt să n-o facă. Dacă celălalt a trăit într-un mediu în care se „practică” cu regularitate minciuna, atunci e perfect normal că omul respectiv să o practice şi el! Dacă tu ai trăit într-un mediu în care minciună NU îşi avea locul, e firesc să nu o practici, dar după cum îţi spuneam, NU cu toţii am crescut în acelaşi mediu, NU cu toţii am crescut cu aceleaşi VALORI de viaţă.

Degeaba tu ai ca valori morale corectitudinea, sinceritatea etc. dacă celălalt nu le are. Degeaba tu ai ca valoare de viaţă familia şi îţi doreşti să te căsătoreşti şi să-ţi faci o familie, dacă celălalt are ca valoare de viaţă libertatea, astfel nefiind „fanul” căsătoriei! Şi cum poţi şti cum este sau ce vrea de la viaţa celălalt decât doar fiind RĂBDĂTOR şi căutând să-l CUNOŞTI? 

Tocmai de aceea e absolut necesar să ai RĂBDARE să cunoşti un om (fie el partener de viaţă sau amic) şi să vezi care îi este personalitatea, care îi sunt VALORILE de viaţă, care îi este trecutul. Să vezi dacă toate acestea corespund cu AŞTEPTĂRILE tale de la el. Abia după ce cunoşti omul şi vezi că rezonează cu personalitatea şi valorile tale de viaţă, îi poţi acorda Încrederea ta şi te poţi aştepta ca acesta să nu te dezamăgească!

Dar dacă acorzi încredere unui om încă de la început, fără să-l cunoşti, rişti că omul respectiv să fie total DIFERIT de tine şi astfel să NU aibă cum să-ţi ÎNDEPLINEASCĂ aşteptările şi să te dezamăgească!

Atunci când devii MATUR din punct de vedere emoţional, NU te mai arunci cu capul înainte şi acorzi încredere oricui, ci eşti RĂBDĂTOR înainte de-a te entuziasma prematur cu privire la un om pe care l-ai cunoscut şi cauţi să-l CUNOŞTI mai bine şi să vezi dacă într-adevăr aveţi personalităţi asemănătoare şi VALORI de viaţă comune! 

Maturitatea emoţională te scuteşte de foarte multe dezamăgiri şi suferinţe inutile. Căută să ţi-o dezvolţi. Să fii un om RĂBDĂTOR şi RAŢIONAL, care caută să CUNOASCĂ omul înainte de a-i oferi încrederea! 

– Fragment din  Cartea mea „ALEG SĂ FIU UN ÎNVINGĂTOR” –

!!! Zilele acestea TOATE cele 4 CARTI ale mele pot fi achizitionate cu 40% PRET REDUS, la DOAR 29 LEI fiecare !!!

PROFITA si tu de zilele acestea de REDUCERE si comandă-ti care carte vrei la Tel ☎ 0724068328 sau direct de AICI

Dacă îţi place conţinutul acestei cărţi şi crezi că ar putea fi de ajutor şi prietenilor tăi, atunci te invit să DISTRIBUI mai departe acest articol!

Îţi mulţumesc!

Cu mult drag,

Camelia Şerban

1 COMENTARIU

  1. Atunci când vezi la partener actiuni placute si le aduni cat mai multe in asteptare,Universul ti le va oferi,din plin,iar de doresti sa-l conduci cam cum ai vrea tu sa-ti satisfaca dorintele,atunci apar problemele,ca nu-l lasi asa cum este in realitatea lui Marea majoritate vrem sa ne faca un lucru in modul nostru de a actiona,Suntem diferiti si fiecare o face in felul lui,care nu corespunde cu al nostru,,,,,,,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen − seven =