Problema NU este că oamenii nu mai iubesc în ziua de azi . Problema este că oamenii nu ŞTIU cum să iubească. Sau mai exact nu ştiu să se COMPORTE atunci când iubesc. Nu ştiu să se comporte cu cel pe care îl iubesc (cu partenerul de viaţă) pentru că NIMENI nu i-a învăţat cum să facă asta într-un mod sănătos şi benefic unei relaţii de cuplu sănătoase.

Din păcate, în şcoală, nu există o materie de Educaţie Relaţională, din care să învăţăm tipare de Gândire şi de Comportament sănătoase. Astfel că, toată educaţia noastră relaţionala se bazează pe tot ceea ce am văzut în jurul nostru în copilărie – la mama şi la tata, la bunicul şi bunica, la unchiul şi mătuşa, la prietenii părinţilor etc etc. Mai exact, ca să înţelegeţi mai bine, învăţăm să ne comportam cu partenerul de cuplu la fel cum s-au comportat între ei mama şi tata şi cei pe care vi i-am enumerat mai sus, iar dacă aceştia nu au avut comportamente prea “frumoase” şi sănătoase unul faţă de celălalt, noi le vom prelua automat, iar la maturitate, le vom folosi şi noi în mod INCONŞTIENT în relaţiile noastre.

Din păcate, aşa funcioneaza Creierul nostru – în primii 7 ani de viaţă, creierul nostru nefiind dezvoltat complet, nu este capabil să DISCEARNĂ. Nu este capabil să facă diferenţa între ceea ce e bine şi ceea ce e rău, astfel că preia toate INFORMAŢIILE din jurul său (tipare de gândire, atitudini şi comportamente) de BUNE, acestea fiind MODELELE după care apoi ne creează viaţă. Astfel că, preluăm în mod AUTOMAT din mediul în care am crescut, absolut toate INFORMAŢIILE, fie ele bune sau rele, ca fiind BUNE şi apoi ne trăim viaţa în funcţie de ele.

 

Aşa că, dacă am crescut într-un mediu din care am preluat informaţii de proastă calitate, din păcate, viaţa noastră nu va fi una prea plăcută, deoarece ea va fi în acord cu informaţiile pe care le deţinem. La fel se întâmplă şi în Relaţiile de Cuplu: Dacă am crescut într-un mediu toxic, unde comportamentele dintre părinţi (sau cei care au fost în jurul nostru) nu au fost tocmai sănătoase, şi noi învăţăm în mod automat să ne comportăm la fel ca ei, astfel că atunci când vom creşte mari, vom deveni un fel de al “doilea” tata sau mama. Devenim pur şi simplu copia lor fidelă. Ajungem să ne comportăm cu partenerul cam la fel cum s-a comportat mama cu tata şi tata cu mama ( sau cei din jurul nostru cu care am petrecut mult timp).

Din păcate aşa funcţionam cu toţii. Ne construim viaţa în funcţie de informaţiile pe care le strângem în primii ani de viaţă din mediul în care am crescut şi din care ne formăm Tipare de Gândire, Tipare de Comportament şi atitudini. Nu suntem altceva decât “copia fidelă” a mediului în care am crescut.

Din păcate, nici părinţii noştri nu prea au avut nici ei Educaţie Relaţională, tocmai de aceea nici ei la rândul lor nu prea au ştiut să să comporte frumos şi sănătos cu partenerul de viaţă, astfel că noi majoritatea, am preluat de la ei tiparele de Gândire şi Comportament nu tocmai favorabile unei relaţii fericite şi le aplicăm în relaţiile noastre. Nici nu e de mirare că în ziua de azi relaţiile nu mai funcţionează.

Majoritatea dintre noi suntem extrem de egoişti: Ne gândim numai la nevoile noastre şi la fericirea noastră şi le neglijam total pe cele ale partenerului. Căutăm să obţinem cât mai mult din relaţia noastră oferind cât mai puţin.

Nu ştim să-l apreciem şi să-l preţuim pe celălalt. În schimb, avem o plăcere “masochistă” de a-l critica şi a-l judeca pe celălalt, de a-i reproşa celuilalt, de a-l ataca mai mereu de parcă ne-ar fi duşman şi nu omul mult iubit.

Facem cu celălalt cam la fel cum făcea mama cu tata şi tata cu mama, fără măcar să fim conştienţi de asta. Fără măcar să fim conştienţi că ne distrugem singuri relaţiile din cauza faptului, NU că nu ne iubim, ci pentru că NU ştim cum să ne COMPORTĂM altfel decât cum am văzut la cei din jurul nostru în copilărie (dar şi pe parcursul vieţii).

Ne spunem că “nu mai merge” şi ne despărţim de partener, fiind într-o continuă alergătura după un partener “potrivit” cu care sperăm că totul va fi bine şi vom avea o relaţie fericită. Însă, lucrurile NU sunt deloc aşa. Deoarece vom intra în alte şi alte relaţii, cu aceleaşi COMPORTAMENTE toxice preluate din mediul în care am crescut şi le vom distruge şi pe acestea. NU partenerii trebuiesc schimbaţi în cele mai multe cazuri, ci COMPORTAMENTELE şi GÂNDIREA noastră. Asta trebuie noi majoritatea să ÎNŢELEGEM.

E absolut nevoie să ÎNŢELEGEM că majoritatea dintre noi, pur şi simplu NU ştim să ne COMPORTĂM sănătos cu un partener de cuplu, tocmai de aceea ni se tot destrama relaţiile, sau relaţia în care suntem este una nefericită, şi să luăm măsuri. Să căutăm să învăţăm CUM să facem asta. Cum să ne comportăm într-un mod SĂNĂTOS astfel încât relaţiile noastre să fie unele fericite.

Pentru a învăţa toate acestea puteţi apela cu încredere la terapeuţii de cuplu care vă vor învăţa Tipare de comportamente mult mai sănătoase, sau pur şi simplu puteţi învăţa individual citind cât mai multe cărţi de dezvoltare personală pentru cupluri sau psihologia cuplului ( de exemplu vă recomand cu drag cele două cărţi ale mele de educaţie relaţională “Mulţumesc că te iubesc” şi “Iubesc să ne iubim” care vă pot ajuta mult în acest sens).

Pentru a ajunge să avem relaţii fericite, e absolut nevoie să învăţăm NOI COMPORTAMENTE, majoritatea dintre noi. Să le lăsăm în urma noastră pe cele care le-am învăţat de la alţii şi care ne-au dus numai la nefericire şi relaţii eşuate şi să învăţăm altele NOI şi sănătoase, care ne pot aduce fercirea şi împlinirea mult dorită.

Să învăţăm să lăsăm Egoismul şi Ego-ul deoparte, şi să adoptăm Empatia şi Compasiunea fata de partener. Să învăţăm să renunţăm la critica, reproş, judecata şi atac şi să adoptăm Aprecierea, Admiraţia, preţuirea, respectul faţă de partener. Să învăţăm să renunţăm numai la a fi noi ajutaţi şi să începem să ne ajutăm şi NOI partenerul. Să învăţăm să renunţăm la a aştepta ca numai partenerul nostru să ne facă să ne simţim iubiţi şi să căutăm şi NOI să-l facem să se simtă iubit. Să căutăm să renunţăm la a-i vorbi urât partenerului şi să adoptăm un limbaj cald, blând şi plin de iubire. Să căutăm să renunţăm la a ne face partenerul să se simtă neiubit şi nefericit şi să căutăm să-l facem să se simtă iubit şi fericit. Să căutăm să nu ne mai evităm partenerul ci să ne petrecem timp de calitate cât mai mult cu el. Să căutăm să-l BUCURĂM şi să-i UŞURĂM viaţa, şi nu să-l facem să sufere şi să-i îngreunăm mai mult viaţa. Viaţa oricum este grea, tocmai de aceea e nevoie să învăţăm să ne uşurăm şi să ne bucurăm viaţa reciproc.

Să înţelegem că partenerul nostru este “camaradul nostru de drum în viaţă” şi NU duşmanul nostru şi să punem capăt “luptei” dintre noi şi să începem să “luptăm” ÎMPREUNĂ cu problemele vieţii.

Lăsaţi deoparte tot ce ştiaţi până acum despre relaţii din mediul în care aţi trăit şi căutaţi să învăţaţi COMPORTAMENTE NOI şi sănătoase, şi garantat veţi avea relaţii mult mai împlinitoare şi mai fericite. Problema nu e că oamenii nu se mai iubesc, ci ca ei nu ştiu CUM să facă asta în mod sănătos. Problema nu e că am avea parteneri toxici, ci ca majoritatea avem COMPORTAMENTE TOXICE unul faţă de celălalt.

Dar totul se poate schimba radical în bine dacă suntem FLEXIBILI şi nu încăpăţânaţi şi plini de Ego inutil, şi căutam să învăţăm CUM să ne comportăm sănătos în cuplu pentru a ne construi relaţii sănătoase, fericite şi împlinitoare!

Reţineţi un lucru: NU este atât de importanta călătoria vieţii, ci OAMENII pe care-i avem alături în ea. Că cele mai frumoase lucruri în viaţă, cele care rămân pentru totdeauna în noi NU sunt “lucruri” ci OAMENI – sentimentele şi emoţiile ce ni le trezesc aceştia 🙂

Dacă merită să lupţi pentru ceva în viaţa aceasta, atunci crede-mă pe cuvânt – merita să “lupţi” pentru Omul tău mult iubit. La sfârşit, îţi vei aduce aminte de trăiri şi sentimente, şi NU de lucruri materiale…

“Luptă” pentru omul tău mult iubit, şi NU împotriva lui. Adu-ţi aminte tot mereu că faceţi parte din aceeaşi echipă. “Lupta” cu tine pentru a-ţi schimba comportamentul în bine şi astfel “victoria” este garantată. Relaţiile fericite sunt despre Comportamente frumoase şi sănătoase. Învaţă-le şi TU 🙂 !

 

 SUPER OFERTA 💝 la Pachetul “O viaţă implinită”cu TOATE cele 6 cărţi ale mele 😍!  Pret REDUS cu 50% !

 

DETALII despre cartile 📖 mele precum si Comanda cărţilor se poate face la Tel ☎️ 0724068328, sau direct de AICI

Dacă îţi place conţinutul acestui articol şi crezi că ar putea fi de ajutor şi prietenilor tăi, atunci te invit să DISTRIBUI mai departe!

Îţi mulţumesc!

Cu mult drag,

Life Coach Camelia Şerban

Sursa Foto : https://www.freepik.com/free-photo/recreation-charming-lady-male-girl_1087218.htm#term=lovers&page=1&position=2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − 11 =